TOP

Učinkovito hujšanje

Učinkovito hujšanje zahteva vztrajnost, popolno predanost in močno željo po dosegi cilja. Prav tako kot ena najbolj priljubljenih športnih aktivnosti – tek. Prav zato se je hujšanja dobro lotiti tudi z vključitvijo teka v svojo (novo) dnevno rutino, če želimo, da je hujšanje tudi učinkovito, saj lahko s tekom pokurimo prav vse zaloge maščob.


 

Učinkovito in zdravo hujšanje

Hujšanje je učinkovito, če porabimo več kalorij kot jih zaužijemo s hrano. Hrana je pomemben del vsake shujševalne kure, če pa se odločimo hujšati s tekom, je potrebno prehranjevanju nameniti še nekaj več pozornosti. Ne moremo se preprosto odpovedati ogljikovim hidratom, saj jih potrebujemo za energijo. Kar 60% prehrane tekača naj bi predstavljali prav ogljikovi hidrati, toda, če želite učinkovito in zdravo shujšati, naj ti izhajajo iz polnozrnatih žit. Proteine, ki jih športniki potrebujejo v še nekoliko večjih količinah kot drugi, poskusite dobiti v stročnicah, belem mesu in ribah. Tudi pred maščobami ni potrebno bežati, saj kot tekač potrebujete veliko esencialnih maščobnih kislin. Hujšanje bo kljub temu učinkovito, saj boste vse „pokurili“ s tekom.

Učinkovito hujšanje z redno vadbo

Disciplina je za uspešno hujšanje nujen predpogoj. Naredite si svoj urnik teka in se ga brezpogojno držite! Tek si privoščite trikrat ali štirikrat na teden in na začetku poskusite zdržati vsaj 30 minut v neprestanem gibanju. Če se utrudite, lahko tek zamenjate s hojo. Za učinkovito hujšanje je pomembno le, da se v tem času ne ustavljate. In na tek povabite tudi kakšnega prijatelja. Tudi prijatelji pomagajo pri povečevanju učinkovitosti hujšanja, saj nas znajo v težkih trenutkih najbolje motivirati.